Una bonica tradició culinària per l’època d’Imbolc

La nostra estimada Nolwenn ens va parlar, durant la formació d’Espiritualitat de la Terra, d’una tradició que feia a casa seva desde petita per l’època d’Imbolc, en aquells dies ella coneixía la nostra celebració a com a Candelera.

La “Chandeleur” (Candelera)
i la tradició de les “Crêpes” (creps) a França

Com moltes festes paganes la Festa de les Candeles és una antiga festa pagana reconvertida des del Segle IV d.C en festa religiosa cristiana: la presentació de Jesús al Temple per Maria 40 dies després de Nadal.

Alguns estudiosos consideren la Candelera cristianització de les Lupercales romanes i altres que les Lupercales romanes coincidien amb la festivitat celta de IMBOLC i que Santa Brígida és una cristianització de la Deessa Celta Brighid.

Què té a veure amb la tradició gal.la de les candeles i les creps?

Festa de la llum, festa de purificació, la tradició d’encendre espelmes per tota la casa ens recorda els ritus pagans de purificació. Antigament es passejava amb torxes pels camps com a purificació i desig de bones collites i amb el foc de les torxes s’encenia la llar de foc, les candeles de casa i es cuinava les creps.

Fer les creps era antigament fer servir la farina del blat que encara tenien de la collita anterior desitjant que la propera collita fos bona. La llet i els ous eren aliments-ofrenes per agrair que les ovelles i vaques donessin llet i poder fer formatges. Els ous sempre han sigut símbol de fertilitat, un aliment ric i proteic.

La forma rodona i color daurat de les creps recorda el Sol.

És curiosa la tradició de donar-li la volta a la crep a la paella amb la mà dreta mentre a la mà esquerra hi tenies una moneda (d’or només per als rics!).
Després s’havia de deixar aquesta primera crep a sobre de l’armari de la cuina fins la propera Candelera.

Si això no és un ritual de prosperitat, abundància de les collites futures i fertilitat! Què és?

I per acabar dues dites populars:

“À la Chandeleur, l’hiver se meurt ou prend vigueur”
(per la Candelera l’hivern mor o es reforça)

“Si la Chandeleur pleure, l’hiver ne demeure”
(si la Candelera plora, l’hivern no es queda) 

Us deixem també una recepta per qui no sàpigua com fer-les:

Creps per a 4 persones

Temps de preparació: 10 minuts, més una hora (o dues) de repòs.
Temps de cocció: 3 minuts per crep.

I
ngredients:
250 gr. farina
4 ous
1 sobre de sucre vainillat
Mica de sal,
Mig litre de llet sencera,
50 gr. mantega
Oli
 
Elaboració:
Barreja en un bol la farina, passada per un colador, juntament amb el sucre de vainilla i la sal.
Afegeix els ous i la llet, juntament amb la mantega fosa, batent amb varetes o batedora elèctrica fins a eliminar els grumolls.
 
Deixa reposar i refredar la massa almenys una hora. I si tens més temps deixa-2 hores perquè et surtin molt millor.
Escalfa una paella antiadherent amb una mica d’oli, remou bé la massa i diposita un cullerot de massa en el centre de la paella calenta.
Ràpidament, donant un moviment circular a la paella, estén la massa per tota la superfície, fins que quedi molt fina. Si veus que has fet fora molta massa, pots eliminar el sobrant bolcant sobre el bol amb la resta de la massa, abans que es qualli.
Deixa daurar la crep uns minuts a foc mitjà-alt. Quan vegis que comencen a enlairar les vores i que es comença a daurar per baix, és el moment de donar la volta.

Sobretot recordeu d’agafar la paella amb una mà
i
amb l’altra una moneda
!

Els molt traçuts ho fan agitant la paella en l’aire, si no es per fer aquest ritual culinari i voleu evitar accidents millor ajudar-se d’una paleta o espàtula.
S’acomoda el crep ben estès per l’altra cara i deixa daurar un parell de minuts. Com més fins queden i cruixents, millor.
Per tant, és recomanable no fer molta quantitat de massa, la justa perquè quedi una capa molt prima.

Així doncs, per Imbolc podem veure representat el canvi del nostre cicle anual en una crep que a més ens donarà sort i prosperitat si fem el petit ritual de la moneda a l’hora de fer la nostra primera crep.
Si queda bé sobretot guardeu-la, volem veure fotos!

Lunitari
Sacerdotisa de la Diosa. Me encanta la música, la creatividad y la artesanía. Mis publicacionesMás sobre mi...

Comenta...

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *