Crònica del VII Parlament de les Religions a Mallorca

El Parlament de les Religions del Món de Barcelona 2004 va inspirar una iniciativa en llengua catalana (tot i que hi ha membres i aportacions en castellà) que arriba a la setena edició. El Parlament de Toronto 2018, al que he tingut la sort de poder assistir, m’ha inspirat a mi per animar a part de la nostra comunitat a assistir-hi.

El VII Parlament de les Religions va començar el divendres a les 19h a Palma de Mallorca. Nosaltres, tres membres de l’Associació Cultural Templo de la Diosa que també som membres de la Hermandad de la Diosa, hi vam poder arribar just abans de l’inici de la pregària interconfessional. Aquest primer dia, després de la mostra musical espiritual, vam poder compartir un deliciós sopar ofert per la comunitat musulmana.

Actuació musical al VII Parlament de les religions a Mallorca 2019

Belinda a l'entrada del VII Parlament de les religions a Mallorca 2019

Dissabte va començar la conferència de Josep Buades, precedida per una altra breu pregària interconfessional. Ell va parlar de les característiques i les condicions del diàleg interreligiós, donant un bon context a totes les jornades. Es penjarà tota la documentació a la web del Parlament i pensem que és un bon text per llegir, però a continuació hi teniu algunes cites destacables en castellà:

  • “Vivimos en una sociedad plural, no lo ponemos en duda, lo que ponemos en duda es si vivimos en una sociedad plural dialogante. Nos cuesta muchísimo dialogar con quién no está en nuestro mismo grupo. Nos da pereza argumentar y cuando no argumentamos caemos en el ataque.
  • ¿Merece la pena intentar el diálogo interreligioso? Sí.”
  • “No tenemos un clima de violencia tal, pero sí tenemos pendiente una cuestión de coexistencia. Tenemos gente de distintos barrios y grupos que no interactúa.”
  • “El auténtico diálogo interreligioso es riquísimo, pero es un campo donde hay muchas tentaciones y límites. […] Cada cual tendrá que hacer un esfuerzo de traducción o transposición de lo que digo.”
  • “Las condiciones para el diálogo interreligioso: Que haya interlocutores de diferentes confesiones abordando temas del ámbito religioso, que haya suficiente espacio de libertad, que aborden la cuestión de la verdad, que [los interlocutores] tengan un buen manejo de razón y fe, conocer la tradición del otro, …”
  • “¿Podemos esperar resultados del diálogo interreligioso? Hay quien piensa que eso llevará a una religión unitaria, yo no. Hay quien piensa que eso a lo sumo puede resolver conflictos sangrientos, que ya no es poco, pero creo que se puede hacer más. El fruto del diálogo también podría ser el crecimiento espiritual.”

La resta de la trobada es va dedicar a presentar les conclusions dels diferents grups interreligiosos que han estat treballant els temes de la cura espiritual personal, la cura de la comunitat, la cura del món natural i la cura del logos. Cada grup ho va fer de la manera que li va semblar més apropiada: amb un resum consensuat, amb presentacions de representants escollits, amb un resum de les visions de cada religió present al grup, etc. En fi, divers no només en el sentit religiós sinó també en el format, la ubicació del grup -des de Mallorca fins a Alacant, passant pels grups de Barcelona, i també Sabadell i Terrassa, entre d’altres- , el nombre de participants, etc. A nosaltres, com a feministes, ens va agradar especialment no veure la típica desproporció per manca de dones que presentin.

Destaquem dos comentaris, fets també en llengua castellana: 

“Compartimos una dimensión espiritual del ser humano, no siempre ligada a religiones, que es innata. Vida como tránsito o camino de crecimiento. La evolución espiritual está ligada al sentimiento de felicidad que siempre produce frutos hacía los demás.” (Grup de Barcelona)

“Interioritat no s’oposa a exterioritat sinó a superficialitat i dispersió. Intentioritat és l’altra cara d’exterioritat.” (Grup de Manresa, redactat per Xavier Melloni)

En aquesta ocasió el dinar el va oferir la comunitat Sikj en format per emportar, fet que va permetre sortir a gaudir d’un bon dia a Palma. I, al acabar la jornada, vam poder compartir un espai amb estands de diferents confessions, un espai per parlar de manera més personal amb alguns dels seus membres. Com a activitats d’interès cultural també hi havia un concert a la catedral i una visita guiada el diumenge.

 Final del VII Parlament de les religions a Mallorca 2019La transformació de la biblioteca en un espai de meditació silenciosa va ser un detall preciós. Igualment, la conclusió del Parlament el dissabte, amb una pregària-cant que combinada diferents tradicions mentre un representant de cada religió del grup organitzador col·locava una flor diferent en un gerro, va ser absolutament preciós; una d’aquelles coses que arriben al cor i resplendeixen per la sinceritat i l’emotivitat del moment.

Per concloure, volem felicitar i agrair al grup de Mallorca tant feina i tan bon acolliment. Pensem que, tal i com s’ha dit durant el cap de setmana, en la societat cada vegada més plural, globalitzada, hiperconnectada en el que vivim, el diàleg real -cara a cara i que cerca de creació de vincles i la comprensió mútua- no és només un desig, és una autèntica necessitat. El paper de les religions, com a elements de cohesió i canvi social no es pot minimitzar ni tant sols en una societat secularitzada com la nostra, especialment per la seva capacitat de treballar com a comunitat unida. El desig de contribuir positivament al món ens acosta, tant a les altres religions com a la resta de població compromesa. I, en el marc dels grups minoritaris encara és més imprescindible ja que els vincles que creem fora de la nostra comunitat són els que eviten que siguem o puguem esdevenir grups aïllats i marginalitzats i, en canvi, són els que contribueixen que hi hagi una solidaritat extensa i capaç de fer front a injustícies i discriminacions.

Antoni, Núria i Belinda a l'entrada del VII Parlament de les religions a Mallorca 2019

Des del Templo estem molt contents d’haver pogut assistir al VII Parlament de les Religions a Palma de Mallorca (2019)

Núria Salvans
Núria Salvans
Cofundadora del Templo de la Diosa. Maestra de inglés en primaria. Estudiante perpetua. Soñadora a tiempo completo. Mis publicacionesMás sobre mi...

Comenta...

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

IMPORTANTE: Actualmente nuestro espacio físico permanece cerrado hasta nuevo aviso. Seguimos nuestra actividad online y en las redes sociales.