Recepta de Figues Seques per elaborar a Mabon

 

Les figues seques sempre han sigut un dels aliments més tradicionals que els nostres avantpassats elaboraven per poder  passar l’hivern, son una bona font de calories i  van genials per poder dur a qualsevol lloc per fer un petit àpat dolç i deliciós.

Abans, les figues sobrants o de pitjor qualitat s’assecaven, i feien el mateix amb d’altres fruites i també amb el bestiar per l’època en que l’aliment era escàs.

Des de fa moltíssim temps hem utilitzat el mètode d’assecament d’un aliment per poder conservar-lo més temps. La importància del valor nutritiu de les figues es un factor important a l’hora de voler conservar-les. Les figues deshidratades són riques en calci, magnesi, ferro, potassi i vitamines A, B i C. La seva riquesa en fibra prevé el restrenyiment i a més la pectina ajuda a reduir el colesterol. Per contra tenen un alt contingut en sucre.

Primer de tot hem de recollir les figues més grans i les que tinguin millor aspecte.
Aquestes les xafem i les posem al canyís. El canyís es com una safata de canya que permet que passi l’aire i així es poden assecar els fruits i no es podreixen. Avui podem fer-lo amb alguna safata amb reixa petita.

És convenient que estiguin en els canyissos la major part del dia, sobre tot que no es mullin si plou i que tampoc els hi toqui la serena del vespre, motiu pel qual s’han d’entrar a casa quan es comença a fer fosc. Hem d’anar donant-los la volta per que les toqui el sol per tot arreu.
Hem de mirar que no tinguin picades de mosca o que no hi tinguin cucs (si els veiem així ja la podem descartar i evitar-nos l’ensurt de desprès). Sobretot, si hi ha alguna que estigui florida, també l’hem de descartar.

Desprès de 10 o 15 dies generalment ja les tenim a punt. Les hem de netejar amb un drap per treure la pols. Si veiem que hi ha molta humitat o que hi han moltes pluges, les podem acabar d’assecar al forn. El posem baixet, controlant sempre que no es cremin i com a molt 15 minuts. Es una manera d’esterilitzar-les perquè sempre poden haver-hi cucs o d’altres insectes a dintre. També es poden escaldar a l’aigua amb llorer, llavors d’anís i pell de poma per tal de que agafi aroma i desprès donar-los un cop d’escalfor al forn.

Les receptes són variades segons el lloc on es facin. També hi ha qui les posa a assecar sense xafar-les o xafades amb farina per sobre. O qui els hi posa la farina una vegada ja estan seques. La qüestió es trobar la que més ens agradi.

La millor lluna per fer el procés d’esterilització és en la lluna fosca (lluna nova, segons el calendari).
La conservació de les figues seques s’ha de fer amb una bona premsada, es a dir, s’ha d’evitar al màxim que hi quedi aire a dins per tal d’evitar oxidacions. Les podem guardar en pots de vidre esterilitzats (els hem de bullir en aigua) i podem posar-hi anís, fonoll, pell de poma o llorer al pot perquè agafin les seves aromes i propietats.
No us oblideu de guardar el pot en un lloc amb poca llum!

Que tingueu una abundant collita de Mabon i pugueu fer moltes figues seques per menjar a Samhain!

Lunitari
Lunitari
Sacerdotisa de la Diosa. Me encanta la música, la creatividad y la artesanía. Mis publicacionesMás sobre mi...

Comenta...

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

IMPORTANTE: Actualmente nuestro espacio físico permanece cerrado hasta nuevo aviso. Seguimos nuestra actividad online y en las redes sociales.