Beguda per fer servir a Yule

Avui em ve molt de gust explicar una tradició culinària familiar.
Part de les meves arrels no són espanyoles, però tot i així crec que us agradarà, ja que un gust molt d’aquesta època de Yule, o com ens agrada dir-ho a molta gent del Templo de la Diosa, Jul.
La familia del meu pare ve de Xile, en aquesta època de l’any no fa fred, de fet, es estiu. Tot i així el tipus de cuina, les espècies que fan servir s’assemblen bastant a la que tenim aquí, es a dir, canyella, clau, taronja, carns i peixos al forn, mariscos…
De fet, una mica abans que arribés Yule, a casa de la meva àvia sempre feia olor de “pan amasado”, “sopaipillas”, canyella i clau. Una barreja d’olors de la seva cuina dificil de reproduir, fàcil de recordar. 

Així que vaig a explicar-vos una recepta de beguda típica de la meva família a aquestes dates de Jul.
Encara que ells eren ateus es deixaven portar per les tradicions generals de la societat, especialment si eren coses boniques com les reunions familiars, donar i rebre afecte, perqué de fet, aquest és un moment de reunió, de compartir i de formular desitjos que han de créixer. Aquesta branca de la família tenia un punt màgic i fins i tot pagà, plena de tradicions i rituals M’he trobat moltes famílies així, amb aquestes reminiscències que no saben d’on venen però són allà i que perduren amb força donant caràcter i personalitat a la família

Bé doncs, la recepta que us explicaré es una beguda semblant a un ponx. Es beu després de sopar i freda.
La podeu fer amb més o menys grau d’alcohol. Sempre podeu retocar una mica la quantitat d’ingredients i  mentre l’aneu fent aneu provant per adaptar-lo al vostre gust.

Recepta de Colemono (si, cola de mono) o Ponx Xilè:

Ingredients:
– 1 litre de llet sencera
– 10 culleradetes de sucre granulada
– 2 cullerades soperes de cafè instantani o 1 cafè exprés
– 5 branquetes de canyella
– 6 claus d’olor
– 1 tassa d’aiguardent

Preparació:
Bullirem durant 15 minuts la llet en una olla amb els claus, els palets de canyella, el sucre i 2 tasses d’aigua.
Un cop que apaguem el foc i la llet ja estigui tèbia, dissolem el cafè en aigua tèbia o afegim el cafè exprés a la llet.
Quan la barreja es refredi l’hem de colar per que no surti la nata.
Finalment quan ja estigui la llet totalment freda, se li afegeix 1 tassa d’aiguardent, provant que no quedi molt fort…
I ja ho tenim llest! ja tenim la nostra Colemono preparada per gaudir-la en família.
Nosaltres la guardem a la nevera, si es que a l’acabar la nit encara queda!

Desitjo que us agradi i que la gaudiu amb la família aquesta propera celebració de Jul!

(Si veniu el proper dia 20, podreu fer-ne un tastet!)

Lunitari
Lunitari
Sacerdotisa de la Diosa. Me encanta la música, la creatividad y la artesanía. Mis publicacionesMás sobre mi...

2 Responses to “Beguda per fer servir a Yule

  • Guau! Té una pinta increíble! En portaràs per Yul? Escolta… I calentó per adaptar-lo al nostre clima? Em sembla que aquestes vacances del solstici d’hivern provaré de fer-ne a casa! 😛

    • I tant que en portaré per Jul!
      Calentó… no ho sé, imagino que si que es podría fer, tot i que l’alcohol s’evaporarà… a casa meva sempre l’hem begut fred, com si fos un Baileys 🙂

Comenta...

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

IMPORTANTE: Actualmente nuestro espacio físico permanece cerrado hasta nuevo aviso. Seguimos nuestra actividad online y en las redes sociales.