Llegendes i herois celtes (1era part)

Llegendes i herois celtes (1era part)

Tothom coneix les llegendes d’Arthus, Merlin, Tristán, Morgana, Percival..
Són transcripcions més recents de relats de tradició oral, mitologia, folklore, història, remodelades, cristianitzades per monjos copistes medievals. Les trobem en el Lebor Gabàla Erenn irlandès (segle VIII), els Mabinogion gal·lesos (Segles XII, XIII, XIV) o la Història Brittonum de Nennius (Segle IX).
Avui us parlaré de llegendes més antigues i, si us interessen, segur que arribarem a seure a la Taula Rodona. I veureu que el model Oengus, Etaine, Midir es repeteix en Tristán, Isolda, March i que Cu Chulainn sembla un avatar de Gawain, que Morholt no té res a envejar al Minotaure grec en el tema de tribut en vides humanes i que el Sant Grial és la caldera de Dagda cristianitzada.
Les llegendes celtes s’assemblen als nusos i espirals celtes que es barregen, s’entrellacen, es compliquen i semblen no tenir principis ni finals definits.

Començaré amb els fills de Dana.

Els Tuatha Dé Danann (fills de Dana) són el poble mític d’Irlanda. Déus, deesses, herois, mags i magues arribaren de quatre illes del nord del món en temps de Beltane. Van cremar els seus vaixells per estar segurs de no tornar enrere.
Arribaren amb quatre talismans: la llança de Lugh (que sempre encertava el blanc), l’espasa de Nuada (invencible), la caldera de Dagda (sempre plena), la pedra de Fal (que cridava quan el rei legítim hi seia).

Els Tuatha (déus lluminosos) van guanyar la primera batalla de Maige Tuired, contra els Fir Bolg gràcies a l’aliança amb els Fomorians (déus monstruosos i foscos).
Nuada hi va perdre el seu braç dret. Un rei celta mutilat no podia regnar. Però tan bon punt Goibniu li forja un braç d’argent i Dian Cecht el mag-cirurgià li re-combina els nervis i articulacions, Nuada recupera la reialesa legítima!
A la segona batalla de Maige Tuired els Fomorians ja no eren aliats sinó enemics.

Balor (avi de Lugh) era un gegant esgarrifós amb un sol ull al front i un altre ull darrere el cap. L’obertura d’aquest ull era mortífera. I així es pot dir que el rei Nuada va morir d’un mal d’ull… Lugh, enfurismat, va venjar la mort de Nuada rebentant l’ull assassí de Balor amb la seva fona, provocant-li la mort. Un mena de Ulisses i Polifem a l’estil celta!
Al final de la segona batalla els Fomorians van robar l’arpa d’or de Dagda. Una arpa que Lugh, Dagda i Ogmios volien recuperar. L’arpa estava penjada a la paret de la sala del banquet dels Fomorians. Tot just Dagda entra a la sala que l’arpa es despenja ella sola de la paret i vola fins les mans del Dagda, de pas decapitant alegrement uns quants Fomorians… danys col·laterals!

Dagda li demana que toqui la melodia dels plors i tothom es desfà en plors, que toqui la melodia del riure i tothom es recargola de riure i finalment la melodia del son que permet als tres déus escapar amb l’arpa d’or mentre els Fomorians dormen.
Els Tuatha, però, van perdre la segona batalla de Maige Tuired, derrotats pels Milesians, que es van quedar el món de dalt, mentre els Tuatha es retiraven al món paral·lel (el Sidh) sota els túmuls o al Tir na nÓg (terra de joventut) illes llunyanes de l’Oest.

“6 of Wands” (Bastons) del Tarot celta, hi veiem els Thuatha Dé Danann arribant a Irlanda.


“King of Swords” (Espases) del Tarot celta representa Nuada, amb el seu braç d’argent i la seva espasa màgica, novament assegut al tron reial.

La maledicció de Macha (germana de Morrigan):

Durant l’assemblea anual de gent de Ulster, Crunnchú, marit de Macha, plé de vanitat, afirmà que la seva dona corria més ràpid que els cavalls del rei.
(Aquí un parèntesi per dir-vos que Macha no és una mestressa de casa qualsevol. És una deessa! La germana de Morrigan. Déu-n’hi do!)
El rei, furiós, tot i que Macha estava embarassada i a punt de donar a llum, l’obligà a acceptar el repte, a demostrar que era veritat i advertia que, si no, els mataria.
Abans de res, Macha va suplicar els homes de Ulster perquè l’ajudessin, però ningú no la va defensar ni ajudar.
Macha, furiosa, va córrer, va batre la seva pròpia marca i va guanyar la cursa! (no oblidem que és una deessa!) Però va ser arribar i parir els bessons Fior i Fial.
Llavors, humiliada, ferida, Macha va proferir la seva maledicció contra els homes de Ulster: “Cada any, per Samhain, els homes de Ulster sentiran durant quatre dies i cinc nits els dolors del part i seran tan dèbils que no podran fer res”.
(Només un heroi, Cú Chulainn, escaparà de la maledicció de Macha. Perquè? Perquè tot i ser un noi, encara no havia arribat a l’edat viril).


“8 of Wands” (Bastons) del Tarot celta representa la cursa esgotadora de Macha distanciant els cavalls del rei.

…/… continuarà

Nolwenn, germana del Temple

Membres del Templo
Els nostres membres tenen molt a dir!

Comenta...

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *